EU SKA KONKURRERA BäTTRE – MEN VEM BETALAR?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel.

Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Konkurrenskraften var huvudämne under torsdagens toppmötande, med målet att bana väg för vilken politik som ska dominera under kommande år, efter EU-valet i juni.

Italiens förre premiärminister Enrico Letta fanns på plats för att presentera en framtidsrapport om hur EU:s inre marknad kan utvecklas. Senare i år ska en liknande rapport om konkurrenskraften också redovisas av en annan italiensk ex-ledare, Mario Draghi.

Inte minst Sverige har tryckt på för att få igång diskussionen om vad som behöver göras för att Europa inte ska halka efter i jämförelse med bjässar som USA, Kina och Indien.

Och det var inget som gick i en handvändning. Först vid 17.30-tiden var ledarna klara.

"Vi behöver en ny deal för konkurrenskraften i Europa", skriver rådsordförande Charles Michel på X, och utlovar bland annat mindre byråkrati och "massiva investeringar" via EU:s kapitalmarknadsunion och investeringsbanken EIB.

Många vill låna

Statsminister Ulf Kristersson (M) konstaterar att två "perspektiv" står mot varandra i en dragkamp om hur Europa ska bli bättre – eller snarare om hur förbättringen ska finansieras.

– Är det inre marknad, konkurrens, kompetensfrågor, kapitalmarknader, frihandel – är det sådant som skapar konkurrenskraft? Eller är det mer av statliga stöd och olika kontinenter som ska konkurrera med varandra? De perspektiven kommer nog att brytas här i dag, gissade Kristersson på väg in till mötet.

Bjässarna Frankrike och Tyskland ser gärna större möjligheter att ge statsstöd, inte minst för att skapa större och starkare europeiska företag. Tillsammans med länder som Italien och Spanien tillhör Frankrike också dem som tycker att stora gemensamma EU-lån är en bra väg framåt.

Norden håller ihop

Sverige står på en annan sida, tillsammans med exempelvis övriga Norden, Nederländerna och Irland.

– Jag kommer att vara en stark förespråkare för konkurrenskraftiga företag på fria marknader med mycket frihandel. Det är uppenbart ett svenskt intresse, som en liten exportnation. Men i längden tror vi att det är det som driver stark förmåga. Ska vi bli lika bra som de amerikanska företagen och många asiatiska företag då måste den europeiska marknaden utvecklas, sade Ulf Kristersson i Bryssel.

2024-04-18T08:58:20Z dg43tfdfdgfd