GLöM RAPPORTRALLY – DET AVGöR BöRSUTVECKLINGEN

Räkna inte med något kraftigt börslyft när rapportsäsongen nu drar igång. Det är annat som avgör var börsen tar vägen.

Så här är nu läget bland olika sektorer.

Först ut är telekomjätten Ericsson på tisdag. Sedan rullar storbolagen ut sina rapporter på rad där årets första kvartal ska sammanfattas.

Att merparten av företagen klarat sig igenom det senaste årets utmaningar, med kraftigt stigande räntor och inflation, är mer än bara anmärkningsvärt, påpekar Esbjörn Lundevall, aktiestrateg hos SEB:

– Sett i ett längre perspektiv måste man säga att det är chockerande starkt. Om någon sagt för ett par år sedan att vi skulle få en inflationsökning som tryckte upp räntorna så här mycket hade nog de flesta trott att det skulle påverka börsbolagens vinster mer än det faktiskt gjort.

För 2023 blev det ett rekordår när det gällande den sammanlagda vinstutvecklingen, påpekar han.

– Och nu blir det ännu bättre i år och ännu en acceleration följande år om våra prognoser stämmer.

Handlas på rekordnivå

Detta har också bidragit till att lyfta aktiekurserna i flera storbolag. Exempelvis har AB Volvo, Atlas Copco och Saab under våren handlats på högstanivåer och efter förra årets uppgång är nu Stockholmsbörsen upp nästan 5 procent sedan årsskiftet.

Men den som hoppas på en kraftig kursuppgång driven av starka bolagsrapporter de kommande veckorna hoppas förgäves, bedömer Esbjörn Lundevall.

– Det är mera makroutvecklingen och ledande konjunkturindikatorer som är drivkraften för börsen. Jag tvivlar på att rapportperioden kommer att vara en sådan, säger han.

Viktig faktor

Rent sektorsvis är verkstadsbolagen en viktig faktor för Stockholmsbörsen, där finns utrymme för mer, trots allt, bedömer Lundevall:

– Vi har fortfarande en positiv syn på dem. När konjunkturen stärks från en låg nivå så brukar verkstadsaktier gå bra. Med det sagt är det värderingar som är höga så potentialen är mer begränsad.

Småbolag som kan gynnas av lägre ränta ses som potentiella vinnare. Samtidigt borde banksektorn traditionellt sett vara förlorare om räntorna nu faller, påpekar Lundevall:

– Men räntenedgången i år blir kanske inte så stor som man trott samtidigt som den ekonomiska aktiviteten ökar. Om det sker tillsammans med ökad omsättning och ökad efterfrågan på krediter, är det närmast en perfekt blandning för bankerna.

2024-04-14T17:24:28Z dg43tfdfdgfd