HANDELSBANKEN: "SJäLVKLART INTE NöJDA"

Det går sämre än väntat för storbanken Handelsbanken, och ledningen flaggar för åtgärder.

Vinsten pressas nedåt då räntenetto – vad banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – sjunker. Samtidigt lyfter kostnaderna med 12 procent i första kvartalet.

"I ett kvartal där kostnaderna stiger snabbare än intäkterna är vi självklart inte nöjda", skriver banken i ett pressmeddelande.

Det oväntat svaga resultatet gör att banken nu flaggar för "ett resolut förändringsarbete i ett högre tempo".

Handelsbanken, en av de största aktörerna på den svenska bolånemarknaden, redovisar en rörelsevinst på 8,3 miljarder kronor för första kvartalet 2024. Under motsvarande kvartal ett år tidigare låg vinsten på 8,5 miljarder kronor.

Räntenettot, det banken tjänade på skillnaden på in- och utlåningsräntor, steg till 11,6 miljarder under det senast avslutade kvartalet. Det kan jämföras med 11,5 miljarder ett år tidigare och analytiker hade räknat med att det skulle stiga upp till omkring 12,0 miljarder, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Det faktum att det är skottår i år, vilket ger en extra dag under kvartalet, bidrog enligt banken med 103 miljoner kronor till räntenettot. Det hade alltså varit oförändrat om det inte hade varit skottår.

Provisionsnettot, det banken tjänar på avgifter och provisioner, var oförändrat på 2,8 miljarder – också det något sämre än väntat.

När det gäller kreditförluster blev detta en positiv post för Handelsbanken i första kvartalet till följd av nettoåterföringar som uppgick till plus 95 miljoner kronor. Under första kvartalet 2023 låg kreditförlusterna på minus 30 miljoner kronor.

Kostnaderna för banken drar dock i väg uppåt med 12 procent under kvartalet, till 6,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med 5,8 miljarder ett år tidigare. Personalkostnaderna lyfter med 13 procent.

2024-04-24T05:41:15Z dg43tfdfdgfd