LäGRE KREDITFöRLUSTER SäKRAR STORBANKENS LYFT

Swedbank går bättre än väntat – till stor del tack vare lägre kreditförluster. Börsen gör tummen upp.

Men bolånebjässen brottas – precis som Handelsbanken och SEB – med ett tryck nedåt på räntenettot och snabbt stigande personalkostnader.

Swedbankaktien återhämtar sig något efter kursraset i onsdags och stiger med 2 procent i den inledande handeln efter delårsrapporten för årets första kvartal.

Banken överträffar vinstförväntningarna. Men det finns även orosmoln i rapporten.

Swedbanks personalkostnader steg med 7 procent i årstakt första kvartalet. Och antalet anställda ökar mer än planerat, enligt vd Jens Henriksson. För att hejda utvecklingen införs nu ett tillfälligt anställningsstopp.

– Med möjlighet att göra affärskritiska undantag, säger Henriksson.

Tar marknadsandelar

Banken försvarar sin starka position på bolånemarknaden – i såväl Sverige som de baltiska länderna.

– Vi är framgångsrika på bolånen. Vi har väldigt attraktiva erbjudanden och märker att det som vi lånar ut via Swedbank ökar och har ökat sex månader i rad. Vi tar också marknadsandelar, säger Henriksson.

Men räntenettot – det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – faller oväntat mycket. En del är engångseffekter, enligt Henriksson. Men banken brottas också med högre finansieringskostnader, bland annat då Riksbanken stramat åt likviditeten.

– Det finns mindre pengar i systemet och då måste vi finansiera oss mer via kapitalmarknaderna, säger Henriksson.

Kunders jakt på högre ränta påverkar också räntenettot.

Tror på högre bostadspriser

Sänkningarna av styrräntan som väntas 2024–2025 gör att han räknar med att pressen nedåt på räntenettot fortsätter. Men lägre räntor antas också skaka liv i bostads- och fastighetsmarknaden.

– Vi tror att bostadsmarknaden kommer att komma igång mer när den första räntesänkningen kommer. Vi tror också att bostadspriserna kommer att stiga svagt uppåt.

2024-04-25T07:15:15Z dg43tfdfdgfd