OVäNTAT STORT FöRSäLJNINGSBAKSLAG FöR ERICSSON

Det blev ett rejält fall i försäljningen för telekomtillverkaren Ericsson i första kvartalet.

Men lönsamhet och vinst lyfter, visar en delårsrapport.

"Vi behöll vår ledande marknadsposition, men som förväntat var våra kunder fortsatt försiktiga med sina investeringar. I denna utmanande marknadssituation levererade vi signifikant förbättrade bruttomarginaler", säger vd Börje Ekholm enligt ett pressmeddelande.

Ericsson redovisar en rörelsevinst exklusive omstruktureringskostnader på 4,3 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 4,0 miljarder kronor under första kvartalet i fjol.

Omsättningen sjönk till 53,3 miljarder från 62,6 miljarder ett år tidigare.

Försäljningsbakslaget var större än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en omsättning på nästan 55 miljarder kronor under kvartalet, enligt en sammanställning av prognoser från Bloomberg.

Delårsrapporten kommer sedan Ericsson varslade om nedskärningar på 1 200 tjänster i Sverige i slutet av mars, med hänvisning till en utmanande mobilnätsmarknad.

"Detta är en nödvändig åtgärd för att positionera bolaget för framgång på längre sikt", säger Börje Ekholm.

"Vi kommer att fortsätta att proaktivt optimera verksamheten, bland annat med strategiska kostnadsbesparingsåtgärder, för att säkerställa att Ericsson är i bästa möjliga position för att öka värdet för aktieägarna", tillägger han.

2024-04-16T05:10:37Z dg43tfdfdgfd