OVäNTAT STORT VINSTLYFT FöR NORDEA

Den Helsingforsbaserade storbanken Nordea slår till med ett oväntat stort vinstlyft i sin rapport för årets första kvartal.

"Vi hade en stark inledning på året", säger vd Frank Vang-Jensen enligt ett pressmeddelande.

Ett oväntat stort lyft för räntenettot – det vill säga vad banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – förklarar det mesta. Men det var även lägre kostnader och mindre kreditförluster än väntat, vilket bidrog till resultatlyftet.

"Trots ett dämpat konjunkturläge bibehöll vi en stabil affärsaktivitet", säger Frank Vang-Jensen.

Minskat tryck på företag och hushåll

Han noterar att inflationstrycket i alla nordiska länder fortsatte att avta, vilket minskade trycket på hushåll och företag.

"Osäkerheten kring det makroekonomiska och geopolitiska läget är emellertid fortfarande stor. Rysslands krig i Ukraina och konflikten i Mellanöstern utgör ständiga påminnelser om hur bräcklig vår omvärld faktiskt är", säger Nordea-chefen.

Nordea redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 1 796 miljoner euro för årets första kvartal. Det kan jämföras med 1 499 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Räntenettot steg till 1 954 miljoner euro, från 1 765 miljoner euro ett år tidigare.

Analytiker hade räknat med en vinst före kreditförluster på 1 658 miljoner euro och ett räntenetto på 1 938 miljoner euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

För helåret räknar Vang-Jensen med att avkastningen på eget kapital överstiger 15 procent och siktet är inställt på "en lika stark lönsamhet under 2025".

Sämre provisionsnetto än väntat

Under första kvartalet var avkastningen på eget kapital 18,1 procent.

Kreditförlusterna steg till 33 miljoner euro, upp från 19 miljoner euro ett år tidigare. Men analytiker hade räknat med en betydligt större ökning.

Provisionsnettot, det banken tjänar på avgifter och provisioner, sjönk marginellt till 763 miljoner euro. Under motsvarande kvartal i fjol låg det på 765 miljoner och analytiker hade i snitt räknat med en liten ökning.

2024-04-18T05:13:29Z dg43tfdfdgfd