SVANTESSON SER MåNGA RISKER FöR SVENSK EKONOMI

Åren av hög inflation – som stramar åt budgetutrymmet – ser ut att vara på väg att ta slut. Och nästa år kan vi börja ta oss ur lågkonjunkturen, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Men det finns gott om orosmoln och risker – inte minst i Mellanöstern.

Finansministern pekar bland annat ut helgens iranska robot- och drönarattack mot Israel och en potentiell vedergällningsattack från Israel som en stor riskfaktor för svensk ekonomi.

– Det som har hänt det senaste dygnet kan ju påverka allt från oljepris till fraktpris och annat, som gör att vi får en ny utbudschock och att inflationen då inte kommer ner som vi har hoppats på. Nya utbudsstörningar ska man ha med i sin riskbild och vara beredd på, säger Elisabeth Svantesson på en pressträff om vårbudgeten.

Tysk ekonomi riskfaktor

Det är inte bara det allt kärvare geopolitiska läget i världen som oroar.

– Även om vi nu tecknar en rätt positiv bild framåt finns det många saker i vår omvärld som kan påverka svensk ekonomi på olika sätt. Till exempel att efterfrågan, trycket och den ekonomiska utvecklingen i andra länder – som vi är väldigt beroende av – faktiskt blir sämre, säger Svantesson.

Tysk ekonomi pekas ut som en riskfaktor för de svenska utsikterna.

– Det beror på att de har strukturella problem och problem med sin fordonsindustri och andra delar som gör att det blir tufft. De är också i sin tur beroende av den kinesiska ekonomin. De är väldigt exponerade mot Kina. Och inte heller där har allt gått på räls så att säga. Det där gäller det att hålla ögonen på, säger Svantesson.

"Jag ser det som en styrka"

Hon lyfter fram USA som ett varnande exempel, där inflation och arbetsmarknad har överraskat på uppsidan en tid. Detta har gjort att både USA:s centralbank och marknaden har börjat tveka inför att sänka styrräntan i USA i sommar.

– Även om den svenska och den amerikanska inflationen delvis har olika orsaker så visar det att det inte är självklart att det inte bara är raka vägen nedåt, säger Svantesson.

Lånefinansierade satsningar i vårbudgeten gör att regeringen nu räknar med ökat budgetunderskott. Men det finns låneutrymme, enligt finansministern.

– Sverige har en låg statsskuld. En del verkar tycka att det är ett problem. Jag ser det som en styrka, säger Svantesson.

2024-04-15T08:40:05Z dg43tfdfdgfd