SVANTESSON SER UTRYMME FöR BUDGETSATSNINGAR

Åren av hög inflation och strama budgetar ser ut att vara på väg att ta slut. Inflationen väntas sjunka ned till målnivån i år, enligt finansminister Elisabeth Svantesson.

Det är glädjande. Det ger också utrymme att växla över till mer normal konjunkturpolitik, säger hon på en presskonferens.

Budgetsatsningar – efter flera år präglade av den ovanligt höga inflationen och strama budgetar – inleds redan nu i vår. Reformer för 16,8 miljarder i olika åtgärder blir det. Men det kommer mer i höst och under kommande mandatperioder, enligt finansministern.

– Vi behöver stärka hushållens köpkraft, säger hon bland annat.

– Här finns mer att göra. Och det vill vi göra åren framöver, tillägger hon.

Hon beskriver läget som en ekonomisk vinter, med stigande arbetslöshet och ett ökat antal konkurser – både i antal företag och antal anställda som berörs.

– Vi är i lågkonjunktur i år och också nästa år, men vi ser en vändning 2025, säger hon.

"Att hålla ögonen på"

Risker i omvärlden är också många. Hon pekar på svagare tillväxt i Tyskland och finansiella problem i Kina, som kan ställa till det.

– Det här gäller det att hålla ögonen på, säger Svantesson.

Nya utbudschocker – till exempel som en effekt av det allt mer spända geopolitiska läget i Mellanöstern – ingår också som en stor risk för svensk ekonomi, enligt Svantesson.

– De geopolitiska utmaningarna och problemen kan verkligen påverka svensk ekonomi framöver, säger hon.

Nya bakslag när det gäller svensk inflation kan uppstå till följd av detta, enligt Svantesson.

Fokus i vårbudgeten är, enligt Svantesson:

Bekämpa inflationen och stötta hushåll och välfärd.

Återupprätta arbetslinjen.

Strukturreformer för högre tillväxt.

"Jag ser det som en styrka"

Några nya prognoser i form av nya BNP-siffror och inflation görs inte. Finansdepartementets ekonomiska prognoser från i mars gäller fortfarande.

Lågkonjunkturen och ett högre kostnadstryck gör att det strukturella sparandet – det vill säga budgetunderskottet – kommer att bli större. Men statsskulden är låg och det finns utrymme att låna till de satsningar som planeras, enligt finansministern.

– Sverige har en låg statsskuld. En del verkar tycka att det är ett problem. Jag ser det som en styrka, säger Svantesson.

2024-04-15T07:25:00Z dg43tfdfdgfd