Så TJäNAR DU PENGAR På ATT LADDA BILEN

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp.

Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Svenska kraftnät har sedan några år tillbaka betalat ut flera miljarder kronor till företag som kan bidra med lösningar på att snabbt skjuta till eller dra ifrån el från det svenska systemet. Det behövs för att den gröna omställningen gör att elsystemet blir mer väderberoende. När det är snålt med blåst eller sol behöver hushållens elanvändning bli mer flexibel, enligt Svenska kraftnät.

Flera bidrar

Ett område där mycket el kan sparas är genom hur elbilen laddas. Många elbolag, som till exempel Greenely, Eon och Fortum, erbjuder smartladdning för elbilen, vilket innebär att laddningen planeras utifrån när elen är som billigast vilket kan ge en lägre elkostnad. Elbolaget Tibber erbjuder också smartladdning men utökar nu sin tjänst ytterligare. Elbilsägare kan nu få pengar tillbaka genom att ladda elbilen vid specifika tillfällen, med sin befintliga laddbox.

– Laddningen kan stoppas i kortare stunder för att balansera systemet och det får man som kund betalt för, säger Daniel Lindén, en av grundarna till Tibber.

Laddningen pausas alltså när elnätet är påfrestat. Även när det är överskott på el kan kunderna tjäna pengar genom att laddningen återupptas då. Flertalet aktörer på elmarknaden som Svenska kraftnät, elproducenter och lokala elnätsägare bidrar till potten pengar som betalas ut. Enligt Daniel Lindén är även de vinnare i det hela när det bidrar till ett stabilare elnät.

Minst 1 000 kronor

Enligt Tibber kan gemene elbilsägare få runt 1 000 kronor i avdrag från sin elräkning per år, men det kan bli mer.

– Har du bilen inkopplad ofta eller flera bilar kan du få mer betalt. I bästa fall kan elräkningen bli negativ om du samtidigt inte har förbrukat så mycket el den månaden.

TT: Det finns ingen risk för att bilen står utan ström när man behöver den?

– Det är under korta perioder, runt 5 till 15 minuter, som bilen kan behöva pausa eller starta och ladda. Det kan ske någon gång per dag eller per vecka – men det kommer man som sagt att få betalt för.

2024-04-24T06:11:22Z dg43tfdfdgfd