ANALYS: SNART KAN HUSHåLLEN SPARA TUSENLAPPAR På RäNTAN

Det mesta talar för att hushållen tjänar på rörlig ränta framöver, skriver DI:s Hans Bolander efter Riksbankens räntebesked.

Hög sannolikhet för gradvis krympande lånefakturor, möjligheten att pruta, byta bank och amortera extra är några av fördelarna.

Men för den som vill ha en försäkring behöver det inte vara fel att ta fast ränta då beräkningar från SBAB visar att premien inte är särskilt hög på tre- till femåriga lån.

Den bästa strategin är enligt Bolander att ”samla information om konkurrenterna och pruta hårt”.

SvD Näringslivs Johan Carlström konstaterar att mycket talar för att bankerna som vanligt sänker boräntorna ungefär lika mycket som Riksbanken. Därmed skulle de enligt storbankernas prognoser så småningom landa kring 3 procent. Klart lägre än snittet i dag strax under 5 procent, men betydligt högre än svenskarnas snittränta på 1,3 procent innan inflationen tog fart, noterar han.

Sydsvenskans Erik Magnusson konstaterar att det snart väntar ljusare tider för belånade hushåll. Om styrräntan sänks tre gånger till 3,25 procent i slutet av året kommer varje lånad miljon att kosta 7 500 kronor mindre per år. Eller 5 250 kronor mindre efter 30 procents ränteavdrag.

Ett hushåll med ett lån på 2 miljoner får därmed en i runda slängar en tusenlapp mer kvar per månad.

”Ett år senare kan den räntevinsten ha vuxit sig ännu större”, skriver Magnusson.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Hans Bolander: Så ska du tänka kring boräntan just nu (Dagens Industri)

Johan Carlström: En tydlig kursändring i penningpolitiken (Svenska Dagbladet)

ANALYS: Thedéens besked: Förr (maj) eller senare (juni) sänks dina räntekostnader (Sydsvenskan)

Läs mer om Svenska inflationen på Omni

2024-03-27T18:41:51Z dg43tfdfdgfd