ÖDESDAG FöR KRYPTOKUNG – KAN Få 50 åR I FäNGELSE

FTX-grundaren Sam Bankman-Fried ska på torsdagen få sitt straff bestämt i ett av historiens största finansiella bedrägerier, skriver FT och AFP.

Åklagaren hävdar att den ”girighet och hybris” som 32-åringen uppvisat saknar motstycke, och att han därför bör dömas till 40–50 års fängelse. Ett långt fängelsestraff beskrivs som nödvändigt för att "skydda allmänheten” från ytterligare missgärningar.

Bankman-Frieds advokater argumenterar i stället för att ett fängelsestraff på sex år är tillräckligt. Som ett möjligt trumfkort hänvisar de till ett uttalande från FTX konkursförvaltare om att alla kunder med legitima fordringar kan förvänta sig att få tillbaka sina pengar.

”Skadan för kunder, långivare och investerare är noll. Varje offer [...] kommer att få 100 cent på dollarn, plus ränta”, skriver Bankman-Frieds advokater.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Advokaterna beskriver hålet i balansräkningen på 8 miljarder dollar som ett ”tillfälligt underskott” (Financial Times)

Bedrägeriets omfattning uppskattas till 10 miljarder dollar (AFP)

Erbjudande: Testa Omni Ekonomi i 2 månader för 9 kronor > (om.omni.se)

Läs mer om Domen mot Bankman-Fried på Omni

2024-03-28T08:58:15Z dg43tfdfdgfd